Rutin
Aktif
Performans
Paylaş
Kullanıcı Girişi
AT İSTANBULVeteriner Kliniği
AT İSTANBUL

Sindirim Sistemi Muayenesi

Atlar oldukça uzun bir sindirim kanalına sahiptirler. Bu kanal ağız boşluğundan başlar ve yaklaşık 37 metre uzunluğundadır. Bu kadar uzun olan sindirim sistemine rağmen atlar, otçul hayvanlar içinde en küçük mideye sahiptirler. Ayrıca mide girişinin özel yapısı sebebiyle atlar kusamazlar. Sindirim kanalının en büyük bölümünü bağırsaklar oluşturur; sadece ince bağırsakların uzunluğu yaklaşık 22 metredir. Kalın bağırsaklar belli bölgelerde daralıp genişlemektedirler. Ayrıca iyi sindirilemeyen yiyeceklerin sıkışıp tıkanıklığa yol açabileceği 180 derecelik keskin dönüşlere sahiptirler. Mide ve bağırsakların bu özellikleri sebebiyle atlar sıklıkla sindirim problemi yaşamaktadırlar. En çok rastlanılan sindirim sistemi problemi sancıdır (kolik). Aslında sancı, kendi başına bir hastalık değil, sadece bir belirtidir. Sancıya sebep olan birçok hastalık vardır. Yukarıda bahsedildiği gibi; bağırsaktaki içeriğin bağırsak yolunu tıkaması, parazitler, bağırsakların birbirine dolanması ve düğümlenmesi gibi birçok durum atlarda sancıya yol açmaktadır. Bu problemler sonucu ölüm oranı yüksektir.

Sancı, kesinlikle acil bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime haber verilmelidir. İlk müdahale ne kadar gecikirse atın kurtulma şansı o kadar azalır. Atın en son ne zaman sağlıklı görüldüğü, son dışkılama ya da idrar yapma zamanı, verilen yem tipi ya da miktarında yapılan değişiklikler gibi konular veteriner hekimin soracağı ilk sorulardandır. Kısraklarda gebelik durumu ile ilgili bilgiler de muayeneyi yönlendirir.

Sancılı at muayenesinde öncelikle nabız, solunum sayısı ve ateş ölçülerek atın genel durumu, ardından da karın boşluğu dinlenerek (oskültasyon) bağırsak hareketleri değerlendirilir. Ayrıca transrektal muayene ve midenin sondalanması da sindirim sistemi muayenesinin önemli parçalarıdır.

Sindirim Sistemi Muayenesi

 

Bağırsak seslerinin
steteskop ile oskültasyonu

Atların beslenme koşullarını iyileştirerek sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalığın önüne geçmek mümkündür. Bir atı beslerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve hangi yanlış beslenme uygulamalarının sorunlara yol açabileceğini bilmek her at sahibinin görevidir. Bu amaçla at sahipleri için özel olarak hazırlanan bilgilendirme seminerlerine katılabilirsiniz.

Official Member of Equine Vet International®
+90 533 681 46 62 / info@atistanbul.com