Tendonlara yapılan Matrix Ritim Tedavisi uygulaması
Hastalık ve sakatlıkları yalnızca ilaçlar ve cerrahi müdahalelerle iyileştirmenin her zaman mümkün olmadığı artık bilinmektedir. Bu nedenle son yıllarda hem beşeri hem de veteriner hekimlikte fizik tedavi uygulamalarına olan ilgi tüm dünyada artmıştır.
Başta anatomi, biyomekanik, doku fizyolojisi ve hücre biyolojisi gibi konulardaki bilgiler kullanılarak geliştirilen tedavi stratejilerinde iyileşme şansı oldukça artmaktadır. Farklı prensiplere dayanan çeşitli fizik tedavi yöntemleri bulunsa bile tüm bu yöntemlerin asıl amacı dokuların yeniden sağlıklı yapısına ve fonksiyonuna kavuşturulmasıdır.
Fizik tedavi uygulamalarının süresi problemin ne kadar zamandan beri var olduğuna ve ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir. Hedeflenen iyileşmeyi sağlayabilmek için her atın özel durumu (problemin ciddiyeti, atın yaşı, yarış/yarışma durumu vb.) göz önüne alınarak oluşturulan ve kimi zaman haftalar boyu sürebilen tedavi planına sadık kalınmalıdır. Bazı durumlarda ise sadece birkaç uygulama sonunda bile şaşırtıcı bir şekilde atın hareketlerinde ve problemli dokularda belirgin iyileşmeler görülmektedir.
Özellikle kronik hareket ve sinir sistemi hastalıklarında vücudun kendi kendini onarmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Hareket sistemi problemleri genelde ilk başta kasların kasılıp sertleşmesiyle kendini gösterir. Ekstremitelerde topallıklar ortaya çıkarken özellikle boyun kaslarında elle hissedilebilir sertlikler oluşabilir veya atın çalışmalardaki motivasyon düşüklüğü ve isteksizliği dikkati çekebilir. Bütün kas sisteminde değişik sebeplerden dolayı kısalmalar oluşabilir. Bu kısalmaların yol açtığı ağrı ise nadir görülen bir durum değildir. Hafif derecedeki ağrıyı hisseden atlar, hareket halindeyken kendilerini sakınarak yürümeye başlarlar. Özellikle süratlide rahat ve esnek yürüyüşün yerine, adım uzunluğu kısalmış ve gerginliği artmış bir yürüyüş ortaya çıkar. Bu belirtiler çoğu zaman dikkat çekmeyecek kadar hafif olduklarından, binici ve antrenörler tarafından zor fark edilebilirler. İlk belirtiler olan kaslardaki elastikiyetin azalması ve yürüyüşlerdeki ritim bozuklukları yine çoğu zaman fark edilmez. Yukarıda bahsedilen bu belli belirsiz bulgular fark edilip üzerine gidilirse gerekli önlemler zamanında alınabilir, sorunun ilerlemesi engellenebilir ve doğal iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Ayrıca yarış, engel atlama, dresaj ve atlı dayanıklılık gibi yüksek performans gerektiren yarışmalara katılan atlarda bir sağlık problemi görülmese bile düzenli aralıklarla uygulandığında; kas ve tendonların elastikiyetini, çalışma kabiliyetini ve dayanıklılığını artırmaktadır. Bu sayede adım uzunluğu, binişte ve engel atlarken uzanma kabiliyeti ve dolayısıyla performansı da artmaktadır.