Rutin
Aktif
Performans
Paylaş
Kullanıcı Girişi
AT İSTANBULVeteriner Kliniği
AT İSTANBUL

Bulaşıcı Hastalıklar

Bir çok bulaşıcı hastalık ülkemizde ve dünyada atlar ve atçılık sektörü için tehlike oluşturmaktadır. Bu hastalıklar kimi zaman atlarda performans düşüklüğü ve atın iyileşene kadar yarış ve yarışmalara katılamamasına sebep olur. Bazı bulaşıcı hastalıklar ise ölümle sonuçlanmaktadır.

Bu sebeple enfeksiyonlara karşı mücadelede hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesi yerine bu hastalıkların oluşmalarını önlemek hedeflenmelidir. Bu hedef doğrultusunda atların bakım ve çevre koşulları yüksek standartlarda tutulması ve düzenli aşı uygulamaları önerilmektedir. Bir çok ülkede bazı bulaşıcı hastalıklar uzun bilimsel çalışmalar ve etkin siyasi politikalar neticesinde ortadan kaldırılmıştır (eradikasyon) ve artık görülmemektedir. Örneğin İngiltere ve İrlanda Kuduz etkenini yıllar önce eradike etmiştir.

Bulaşıcı HastalıklarSolunum sistemi infeksiyonlarında hastalık etkeni burun akıntısı ile saçılabilmektedir.

Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI), Türkiye Binicilik Federasyonu (TBF) ve Türkiye Jokey Kulübü (TJK) gibi kurumlar bölge şartlarını dikkate alarak yarış ve yarışmalara katılan atlar için bazı aşıları zorunlu tutmaktadır. Örneğin Alman Binicilik Federasyonu (FN) yalnızca At Gribi (Equine Influenza) aşısını zorunlu tutarken TBF bünyesindeki atların At Gribi dışında, Herpesvirus enfeksiyonlarına (EHV 1-4) karşı da aşılanmış olması gerekmektedir.

  Ülkemizde uygulanması zorunlu olan aşıların güncel listesi için tıklayınız.

Bazı bulaşıcı hastalıklarda farkedilebilen ilk belirtiler; burun akıntısı, öksürük, deride kaşıntı ve kıllarda dökülme olabilir. Bu nedenle bu belirtilerin görüldüğü durumlarda veteriner hekime haber verilmesi hastalığın diğer atlara bulaşma ve yayılma ihtimalini mümkün olduğunca azaltır. Tesislerde bu gibi durumlarda birkaç ahırın karantina ahırı olarak kullanılabilmesi hastalıkların kontrolünde ve atların tedavilerinde büyük avantajlar sağlar. Ayrıca sayıları az da olsa atlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) hastalıklar da bulunmaktadır. Bu konular ile ilgili daha detaylı bilgi almak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Bulaşıcı Hastalıklar

Baş bölgesinde görülen uyuz lezyonları.

Bulaşmanın önlenmesi amacıyla her ata kendi tımar malzemelerinin kullanılması ve özellikle tesislere yeni bir at girdiğinde genel sağlık kontrollerinin yapılması önerilmektedir.

Official Member of Equine Vet International®
+90 533 681 46 62 / info@atistanbul.com