Boyun bölgesinde alerjik reaksiyon sonucu gelişen ürtiker görüntüsü.
Teşhise giden yolda atın genel klinik muayenesini takiben farklı birçok özel muayene gerçekleştirilebilir. Bu özel muayenelerden olan laboratuvar muayeneleri, at hekimliğinin (günlük çalışmaların) önemli bir parçasıdır.
Kanın laboratuvar muayenesi ile atın genel durumuna ilişkin (hematokrit, lökosit vb.) değerler ölçülür. Yine kandaki mineral madde miktarları (örneğin: kalsiyum, magnezyum ve demir) ve karaciğer enzimleri gibi bir çok parametrenin değerlendirilmesi hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynar. Spor atlarında görülen performans sorunlarında da diğer muayenelerle birlikte kan muayenelerinden yararlanılır.
İnsanlarda olduğu gibi atlarda da çeşitli maddelere ve ilaçlara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar görülebilir. Farklı yemlere, talaşa, sineklere ve penisilin gibi bazı ilaçlara karşı duyarlı olan atlara rastlanmaktadır.
Atın vücudundan alınan şüpheli doku örnekleri hastalığın teşhisi ve kimi zaman da atın ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla patoloji laboratuvarlarında incelenir.
Atların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve dışkıda bulunabilen parazit ve yumurtaları bu muayene ile tespit edilir.
Üriner sistem hastalıklarının teşhisinde ve yarışmalarda gerçekleştirilen doping kontrolleri kapsamında idrar muayeneleri yapılmaktadır.
Bakteri, mantar ve virus kaynaklı olduğundan şüphe duyulan enfeksiyonların teşhisinde mikrobiyolojik muayenelerden yararlanılır. Alınan numuneler laboratuvar ortamında şüphelenilen hastalık ve klinik muayene bulgularına göre çeşitli test ve işlemlere tabi tutulur. Sonuçlar, kullanılan yönteme göre bazen birkaç saat içinde bazen de birkaç hafta sonra alınabilir.
Bakteriyolojik kültürde üreyen bakteriler | Antibiyogram görüntüsü |
Laboratuvar muayenelerinden, hastalıkların teşhisi amacı dışında doping kontrolleri, at satınalma muayeneleri ve ülke giriş-çıkışlarında gerçekleşitirilen yasal kontroller kapsamında yararlanılır.